1 Logo goud trans beeldmerk.png

OVER MIJ

Van onrust naar (meer) rust

Vrouw in danserhouding op het strand
Lachende vrouw in meditatiehouding
Teen naar hoofd yogahouding op het strand

Tijdens mijn twintiger jaren was ik heel erg zoekende. Zoekende naar mijn rol in deze wereld en mijn 'doel' in het leven. Ik benijdde personen die wél een duidelijk pad voor zich zagen. De onrust die ik ervoer zorgde voor veel mooie ervaringen, zoals wonen in het bruisende Amsterdam, stage lopen in Curaçao, werken als kinderpsycholoog in Australië en zwerven door Azië. Maar ik bleef zoekende en dat vond ik lastig te accepteren. 

In deze onrustige tijd kwam ik ook voor het eerst in aanraking met Yoga. Ik had geen flauw benul dat dit een 

steeds groter onderdeel van mijn leven zou worden. In eerste instantie deed ik mee aan yogalessen om fit te blijven totdat een yogadocent mij begeleidde naar meer bewustwording tijdens de oefeningen. Vanaf toen merkte ik hoe krachtig yoga eigenlijk is.

 

Ik kan het me nog duidelijk herinneren: ik zat op de fiets diep in gedachten verzonken en ik fietste op de automatische piloot. Ineens werd ik bewust hoe ontzettend gespannen ik was. Ik merkte op dat ik mijn schouders opgetrokken had, mijn voorhoofd fronste en oppervlakkig ademde. Dit bewustwordingsmoment verbond ik aan de yogalessen. Naar mijn gevoel had namelijk de yogadocent die mij begeleidde - door haar continue focus op het moment - mijn bewustwordingsproces geactiveerd.

 

Vier jaar na mijn eerste yoga ervaring ging ik mij steeds meer verdiepen in de yogaleer en werd yoga een steeds groter onderdeel van mijn leven. Fysieke oefeningen, 

ademhalingsoefeningen, meditatie en yogastudie (filosofie, geschiedenis, zelfstudie) integreerde ik op een organische wijze steeds meer in mijn leven. Ik merkte dat het me rust gaf en dat ik bewuster werd van hoe ik naar de wereld keek en hoe ik het beleefde. Het proces van ontwaken was in gang gezet. 

 

Uiteindelijk heeft het Yogapad dat ik bewandelde, me naar het land waar de Yogaleer diepgeworteld is - het mooie en magische India - gebracht. Daar heb ik de Yoga Teacher Training gevolgd. Mijn leraren hebben mij de beginselen geleerd van Hatha Yoga met invloeden van Iyengar Yoga alsook de kunst van het lesgeven. Inmiddels ben ik drie keer teruggegaan voor meer scholing en spirituele ontplooiing. Met mijn rugzak vol wijze lessen in de Yogaleer, mijn persoonlijke ervaringen en mijn kennis van de psychologie, probeer ik nu anderen te inspireren. 

OPLEIDINGEN

Orthopedagogiek (vergelijkbaar met kinderpsychologie) - VU

Intuïtieve Basis Ontwikkeling - Resonance, Amsterdam

PreTeacher Training - De Nieuwe Yoga School, Amsterdam

Meditatie Sri Chinmoy - Sri Chinmoy Centrum, Amsterdam

Hatha Iyengar Yoga Teacher Training - Alpesh Yoga, India

Hatha Iyengar Yoga Teacher Training verdieping - Alpesh Yoga, India

Yin Yoga Teacher Training - Arhanta Yoga Ashram, Sinderen

Yoga Nidra Teacher Training - Arhanta Yoga Ashram, Sinderen

"Body is the bow, asana is the arrow, and the soul is the target."

B.K.S. IYENGAR

OVER MAYURA

De betekenis

Mayura is het Sanskriet woord voor ‘pauw’. De pauw symboliseert het ontwaken. Het is een metafoor dat spreekt over het ego dat doodgaat, en het geboren worden in een nieuw leven van bewustzijn, spiritualiteit en verlichting.

 

Ook wordt de pauw in verband gebracht met de feniks die uit het as verrijst. Het is een kleurrijk symbool van transformatie. Net als de feniks herinnert de pauw er ons aan dat we kunnen verrijzen uit onze donkerste momenten. De alledaagse uitdagingen, maar ook het onbekende aangaan met moed en vertrouwen.

 

De pauw staat ook voor zelfexpressie. Het dier draagt een prachtige waaier van kleuren en zijn ware schoonheid laat hij zonder enige moeite zien aan anderen. De pauw inspireert in deze om de vrijheid te voelen om jezelf te zijn en jouw ware zelf te laten zien.

 

Ook wordt de pauw geassocieerd met geduld, compassie en warme hartelijkheid. Geduld naar anderen, maar ook naar jezelf. Alles komt naar jou toe wanneer je ervoor openstaat en op het juiste moment, namelijk wanneer jij er klaar voor bent. Compassie verwijst naar een niet-veroordelende houding naar anderen en jezelf. Met zachtheid waarnemen, ook als het pijnlijk is. Vanuit hier kan transformatie worden bewerkstelligd. Met warme hartelijkheid wordt niet alleen hartelijkheid naar anderen bedoeld, maar naar alles wat om ons heen bestaat, alsook situaties en erg belangrijk, naar jezelf (zelfliefde).

peacock-816981_1920_edited_edited.jpg