top of page

OVER MIJ

Van onrust naar (meer) rust

Vrouw in danserhouding op het strand
Lachende vrouw in meditatiehouding
E-RYT200.png

‘Een rusteloze ziel’ was ik voor een lange tijd. Ik wist niet goed wat ik wilde in het leven, welke kant ik op wilde en wat mijn doel was hier op aarde. Het werd een zoektocht waardoor ik veel heb gezien van de wereld en veel uiteenlopende dingen heb gedaan, maar ik kon maar niet datgene vinden wat ik zocht.

 

Tijdens mijn zoektocht kwam ik voor het eerst in aanraking met Yoga. Elke keer keerde ik ernaar terug. In eerste instantie ging ik voor het fysieke aspect (beweging, flexibiliteit, kracht), maar na een tijd merkte ik ook de voordelen op mentaal (mentale rust), emotioneel (loslaten emoties, emotionele rust), en spiritueel vlak (bewustwording, verbinding).

​

Ik kan het me nog duidelijk herinneren: ik zat op de fiets diep in gedachten verzonken en ik fietste op de automatische piloot. Ineens werd ik bewust hoe ontzettend gespannen ik was. Ik merkte dat ik krampachtig fietste met mijn schouders opgetrokken en een frons op mijn gezicht. Later merkte ik de bloemetjes in de berm op en hoorde ik vogels fluiten. De hardheid en de kleurloosheid van mijn innerlijke wereld smolten als sneeuw voor de zon. Ik voelde me zachter, lichter en stiller worden. Dit moment koppelde ik aan mijn yogalessen. Ik besefte hoe krachtig Yoga is en hoe dat doorwerkt, zelfs buiten de yogamat.

 

Dit was voor mij het startpunt van ontwaking. Er was voor mij geen weg meer terug. Dit is nu inmiddels 15 jaar geleden en terugkijkend heeft Yoga mij rust gegeven en zonder het te weten was dit wat ik zocht. Het is geen bestemming, het geen doel, het is geen punt op de horizon wat ik dacht te moeten vinden; het is een reis die me heeft geleerd om hier te zijn in dit moment, om lichtheid te vinden in zwaarte, om zachtheid te vinden in een hardheid, om kracht te vinden in zwakte en om licht te vinden in duisternis.

​

Uiteindelijk heeft het Yogapad dat ik bewandelde, me naar het land waar de Yogaleer diepgeworteld is – het mooie en magische India – gebracht. Daar heb ik de Yoga Teacher Training gevolgd. Mijn leraren hebben mij de beginselen geleerd van Hatha Yoga met sterke invloeden vanuit Iyengar en Tantrische Yoga alsook de kunst van het lesgeven. Inmiddels ben ik drie keer teruggegaan voor meer scholing en spirituele ontplooiing en zit ik in Nederland ook niet stil wat betreft ontwikkeling. Hier heb ik mij geschoold tot Yoga Nidra en Yin Yoga docen. Daarnaast ben ik een jaar in de leer geweest bij een Iyengar Yoga docent voor verdieping in deze methode. 

​

OPLEIDINGEN

Orthopedagogiek (vergelijkbaar met kinderpsychologie) - VU

Intuïtieve Basis Ontwikkeling - Resonance, Amsterdam

PreTeacher Training - De Nieuwe Yoga School, Amsterdam

Meditatie Sri Chinmoy - Sri Chinmoy Centrum, Amsterdam

Hatha Iyengar Yoga Teacher Training - Alpesh Yoga, India

Hatha Iyengar Yoga Teacher Training verdieping - Alpesh Yoga, India

Yin Yoga Teacher Training - Arhanta Yoga Ashram, Sinderen

Yoga Nidra Teacher Training - Arhanta Yoga Ashram, Sinderen

Eén jaar scholing in Iyengar Yoga methode - Simply Yoga, Ede

Prenatal Yoga Teacher Training - Arhanta Yoga Ashram, Sinderen

Postnatal Yoga Teacher Training - Arhanta Yoga Ashram, Sinderen

​

Ik ben lid van de Yoga Alliance, dit is een organisatie die kwalitatief hoogstaand, veilig, toegankelijk en rechtvaardig yogaonderwijs ondersteunt en promoot. E-RYT betekent Experienced Registered Yoga Teacher. Dat betekent dat je binnen twee jaar na je opleiding minimaal 1000 uur les moet hebben gegeven binnen. De Yoga Alliance RYT-certificaten zijn internationaal erkend en weerspiegelen hoogwaardig, yogaonderwijs in gemeenschappen over de hele wereld. 

"Body is the bow, asana is the arrow, and the soul is the target."

B.K.S. IYENGAR

OVER MAYURA

De betekenis

Mayura is het Sanskriet woord voor ‘pauw’. De pauw symboliseert het ontwaken. Het is een metafoor dat spreekt over het ego dat doodgaat, en het geboren worden in een nieuw leven van bewustzijn, spiritualiteit en verlichting.

 

Ook wordt de pauw in verband gebracht met de feniks die uit het as verrijst. Het is een kleurrijk symbool van transformatie. Net als de feniks herinnert de pauw er ons aan dat we kunnen verrijzen uit onze donkerste momenten. De alledaagse uitdagingen, maar ook het onbekende aangaan met moed en vertrouwen.

 

De pauw staat ook voor zelfexpressie. Het dier draagt een prachtige waaier van kleuren en zijn ware schoonheid laat hij zonder enige moeite zien aan anderen. De pauw inspireert in deze om de vrijheid te voelen om jezelf te zijn en jouw ware zelf te laten zien.

 

Ook wordt de pauw geassocieerd met geduld, compassie en warme hartelijkheid. Geduld naar anderen, maar ook naar jezelf. Alles komt naar jou toe wanneer je ervoor openstaat en op het juiste moment, namelijk wanneer jij er klaar voor bent. Compassie verwijst naar een niet-veroordelende houding naar anderen en jezelf. Met zachtheid waarnemen, ook als het pijnlijk is. Vanuit hier kan transformatie worden bewerkstelligd. Met warme hartelijkheid wordt niet alleen hartelijkheid naar anderen bedoeld, maar naar alles wat om ons heen bestaat, alsook situaties en erg belangrijk, naar jezelf (zelfliefde).

blauwe pauw
bottom of page